sâmbătă , aprilie 13 2024

Tot ce trebuie să știi despre echipamentul de snowboard

Echipament de snowboard

Echipament de snowboard

Când vine vorba de alegerea unui echipament de snowboard, sunt câteva aspecte de care trebuie să ții cont pentru ca experiența ta pe pârtie să fie cât mai plăcută. Fie că vrei să închiriezi echipamentul sau te pregătești să faci o investiție serioasă într-un echipament de snowboard, trebuie să ai în vedere următoarele lucruri:

Aspecte cheie legate de boots

În alegerea bootsilor trebuie să iei în considerare faptul că o să petreci mult timp încălțat în boots, deci ar trebui să fie cât mai confortabili. Un rol important aici îl joacă flexul bootsilor. Rigiditatea lor se măsoară de la 1 (cel mai moale) la 10 (cel mai rigid); dacă ești începător ar fi bine să te axezi pe boots care au flexul mai mic de 6 – 7 ca să nu îți obosească picioarele. Aceste numere variază de la brand la brand, însă în principiu ca începător este bine să ai boots mai moi pentru a te simți mai confortabil în primele tale momente pe pârtie. Desigur, cu cât nivelul este mai avansat și stilul mai agresiv sau dacă greutatea corporală este mare, atunci se recomandă o pereche de boots mai rigizi.

Al doilea aspect de care trebuie să ții cont în alegerea bootsilor este sistemul de prindere. Există trei tipuri sisteme de bază renumite: cu șiret, boa, quick-pull lacing. Întotdeauna șireturile clasice vor fi cele mai eficiente și de lungă durată, însă dacă ești începător, poți face un compromis și să alegi un sistem boa, tls, sau altele care permit legarea bootsilor mai rapid. La aceste sisteme cu prindere mai rapidă față de șireturi, este de preferat să aibă două prinderi, una la gleznă și cealaltă la tibie.

Îmbrăcăminte adecvată și protecție

De nelipsit din echipamentul tău ar trebui să fie o pereche de pantaloni impermeabili și care să îți țină de cald pe pârtie, o geacă și mănuși impermeabile. Obligatorie pentru siguranța ta este casca de protecție recomandată în orice sport de iarnă. O pereche de ochelari este la fel de importantă.

Cum alegi placa de snowboard potrivită pentru tine?

În următoarele rânduri vom înșira câteva informații care te vor ajuta în alegerea plăcii potrivite pentru tine, stilul și nivelul tău.

Lungimea plăcii de snowboard

Lungimea plăcii, după regula de bază, trebuie să fie cuprinsă între bărbie și nas, dar depinde din nou foarte mult de stil și de greutate. Cei cu un stil agresiv sau cu o greutate mai mare pot opta pentru o placă puțin mai lungă, și invers, cei cu un stil jucăuș sau cu o greutate foarte mică pot opta pentru o placă mai mică.

La fel ca și în cazul bootsilor, flexul plăcii este cuprins între 1 (cel mai moale) și 10 (cel mai rigid). Cu cât placa este mai rigidă, cu atât este mai potrivită pentru cei care se dau cu viteză mare, iar cu cât placa are flexul mai moale, cu atât este mai potrivită pentru cei cu un stil jucăuș care presupune multe trickuri și sărituri.

Forma plăcii de snowboard

Există patru tipuri de bază pe care le vom descrie pe scurt în cele ce urmează: rocker, camber, flat și hybrid.

Tipul rocker facilitează întoarcerile, este potrivit pentru un stil mai jucăuș, compromite însă stabilitatea la viteză mare. Rockerul se descurcă foarte bine în powder.

O placă tip camber oferă stabilitate și precizie la viteză mare, însă este puțin mai greu de manevrat față de un rocker.

Tipul flat oferă o mai bună inițiere a virajelor față de un camber și o aderență mai bună față de un rocker.

Tipul hybrid încearcă să îmbine stabilitatea camberului cu flexibilitatea rockerului, însă asta nu înseamnă că este cel mai preferat de boarderi, aici depinde din nou foarte mult de stilul tău și de modelul plăcii.

În ultimii ani au apărut mai multe variații de forme și noi tehnologii care se îmbunătățesc constant și care merită studiate pentru că într-adevăr ajută performanța plăcii.

Cum alegi legăturile potrivite?

Din nou vorbim despre flex, ca și la boots și placă, există legături moi și rigide pe care trebuie să le alegi în funcție de stilul tău.

Sistemele de prindere sunt numeroase, unele compatibile doar cu anumite tipuri de plăci, lucrul pe care trebuie să îl ai mereu în vedere este compatibilitatea lor. După o anumită experiență poți studia variantele existente și să alegi legăturile în funcție de caracteristicile lor, dar în mare cele mai preferate de boarderi sunt legăturile cu prinderi clasice cu strapuri. Greutatea lor este din nou un factor important, cu cât sunt mai ușoare, cu atât mai bine.

Astea fiind spuse…

Dacă ești începător, sfatul nostru este să nu cheltui prea mult pe echipamente noi, mai degrabă apelezi la un centru de închirieri echipamente snowboard Poiana Brașov. De preferat primele ture închiriezi, abia vezi dacă îți place și dacă simți că merită să investești cu adevărat în sportul acesta. În același timp, la centrul nostru de închirieri echipamente snowboard Poiana Brasov poți testa mai multe tipuri de echipamente pentru a-ți face o idee mai concretă legată de ce echipament ți s-ar potrivi cel mai bine și în ce anume merită să investești pe viitor și totodată poți sta de vorbă cu instructorii Interski pentru mai detalii.

Este foarte important ca atunci când îți alegi echipamentul de snowboard să te raportezi la nivelul și stilul tău. În general este bine ca boots, placa și legăturile să fie adaptate stilului pe care îl practici și să fie cam la aceeași rigiditate. De exemplu, dacă ai un stil mai agresiv, flexul va fi mai rigid atât la boots cât și la placă și legături, iar dacă ai un stil mai jucăuș, flexul va fi mai moale pentru toate cele trei piese de echipament.

La centrul nostru de închirieri echipamente snowboard Poiana Brașov dispunem de o gamă vastă de branduri și echipamente de înaltă calitate. Te așteptăm la Interski să testezi echipamentele noastre 🏂

Check Also

Închirieri echipamente ski Poiana Brașov

Cum alegi echipamentul de ski potrivit pentru tine?

Oare poți învăța să schiezi fără a primi lecții? Poate ca da. Dar la fel de bine poți călări la rodeo fără lecții. Sau poți să sari din avion ori să faci scufundări fără instructor. Primejdia pândește la tot pasul iar un sport, indiferent cât de ușor pare, are nevoie de sprijinul unui profesor. Lecțiile de schi înseamnă mult mai mult decât...