sâmbătă , aprilie 13 2024

Cum alegi echipamentul de ski potrivit pentru tine?

Închirieri echipamente ski Poiana Brașov

Închirieri echipamente ski Poiana Brașov

Când vine vorba de echipamentul de ski pe care urmează fie să îl închiriezi, fie să îl cumperi este foarte important să ai în vedere cateva aspecte pentru ca experiența ta să fie una cât mai plăcută pe pârtie.

În continuare îți vom prezenta în mare de ce anume trebuie să ții cont în alegerea echipamentului de ski, indiferent că apelezi la închirieri echipamente ski Poiana Brașov sau îți achiziționezi propriul tău echipament.

Lungimea schiurilor

Foarte important în selecționarea schiurilor este să le alegi în raport cu greutatea și înălțimea ta – regula de bază a lungimii schiurilor este să fie cuprinsă între bărbie și frunte, dar în funcție de stil pot depăși înălțimea persoanei.

Pentru cei începători sau intermediari sunt recomandate schiurile apropiate de bărbie, bineînțeles în funcție de raportul dintre greutatea și înălțimea persoanei. Persoanele cu o greutate corporală mai mare pot opta pentru schiuri cu o lungime mai mare care să ajungă în zona frunții, schiurile care depășesc această înălțime sunt dedicate celor cu un stil mai agresiv, care preferă viteza.

Lățimea schiurilor

Aici ne referim la zona cea mai îngustă a schiurilor și anume cea din partea de mijloc. Cele cu un mijloc îngust te ajută să virezi ușor și rapid, iar cele cu un mijloc lat te ajută foarte mult în powder să plutești cu ușurință.

Radius

Radiusul indică raza de rotație a schiurilor, practic ne arată pe câți metri de rază arcuită ar face schiurile un viraj de 360°. Radiusul este important mai ales când vine vorba de tehnica carve, cu cât radiusul este mai mic, cu atât virajele vor fi mai strânse, iar cu cu cât radiusul este mai mare, cu atât virajele vor fi mai lungi.

Profilul

Și anume forma îndoită a schiurilor de la coadă înspre vârf, vine cu trei variante: camber, rocker și flat.

Camber reprezintă profilul tradițional pentru schiuri și snowboard. Acest profil necesită o bună inițiere a virajelor și precizie și oferă o stabilitate mai mare la viteza pe pârtie.

Rocker este practic profilul camber inversat, acesta oferă o bună plutire în powder și o inițiere ușoară a virajelor. Schiurile cu un profil rocker sunt mai late decât cele camber.

Flat reprezintă profilul care are zona de contact dintre coadă și vârf plată. Cu acest profil, virajele sunt mult mai ușoare, aderența este mult mai bună față de rocker iar virajele se efectuează mult mai ușor față de un camber.

Desigur aceste 3 tipuri de profil se întâlnesc în multe combinații pentru a satisface stilurile diferite ale schiorilor și tipurile de teren pe care aceștia le preferă.

Clăpari

Alegerea clăparilor se face în special după mărimea piciorului și flexul acestora. Bineînțeles există și alte criterii demne de luat în considerare cum ar fi cataramele de prindere, căptușeala, ultimele tehnologii apărute, etc., dar în acest articol ne vom focusa doar pe cele două:

  • Mărimea piciorului tău, atât lungimea cât și lățimea tălpii piciorului; clăparii trebuie să fie adecvați mărimii tale, să te simți comod în ei, dar de preferat cât mai ficși.
  • Flexul clăparilor (greutatea cu care flexezi clăparul în față) este cuprins între 50 (moale) – 130 (rigid); dacă ești începător este recomandat să alegi un flex moale ca să nu îți obosești picioarele prea repede, iar cu cât ești mai avansat, un flex mai rigid îți oferă o stabilitate mai mare la viteză și receptivitate mai bună.

Cum îți alegi echipamentul de ski în funcție de nivelul tău?

Începător

Când ești începător este important să îți alegi un echipament ski care îți face experiența primelor momente pe pârtie cât mai confortabilă și ușor de controlat. Schiurile ar trebui sa aibă un flex moale, să fie înguste astfel te vor ajuta să iei virajele cu ușurință.

Intermediar

Pentru schiorii intermediari, este recomandat ca schiurile să fie mai late decât cele de începători, cu un flex mediu, astfel ele îți vor oferi o stabilitate mai mare la viteză și carving și o mai bună flotabilitate în zăpadă moale.

Avansat

Cei cu un nivel avansat au un spectru larg de opțiuni și noi tehnologii menite să le ofere performanță la viteză și stabilitate. În acest caz, persoana ar trebui să își cunoască deja stilul iar echipamentul va fi ales în funcție de stilul practicat (all-mountain, freestyle, cross country, etc.).

Acestea ar fi aspectele pe care ar trebui să le iei în considerare când îți alegi un echipament ski sau apelezi la închirieri echipamente ski Poiana Brașov. Nu ezita să treci pe la centrul nostru de închirieri Interski unde ai posibilitatea să alegi dintr-o gamă largă de schiuri, să le testezi și astfel să îți dai seama ce anume ți se potrivește cel mai bine. În fiecare an investim în modele noi, recunoscute pe plan mondial. Te așteptăm cu drag să le încerci ⛷️ Pentru mai multe detalii legate de închirieri echipamente ski Poiana Brașov, poți accesa secțiunea dedicată inchirierilor de pe site-ul nostru Școală Ski Poiana Brașov.

Check Also

Închirieri echipamente ski Poiana Brașov

Rolul echipamentului secundar la ski: cască, ochelari, mănuși

În acest articol, vom sublinia câteva aspecte foarte importante legate de echipamentul de ski secundar și de ce este indicat să porți cască, ochelari adecvați și mănuși în timpul practicării sporturilor de iarnă, fie ski sau snowboarding.